Renovatie


Villa Wilrijk

Client
Particulier
Architect
H-Architects
Year
2017
Status
Afgewerkt
Size
430 m²

Deze moderne, vrijstaande woning bevindt zich in een woonpark met het uiterlijk van een bosgebied. Hierdoor moesten we als architecten rekening houden met een heleboel bijkomende regelgevingen. Een mooie uitdaging om zoveel mogelijk uit de bouwgrond te halen en te zorgen voor een perfecte integratie met de omgeving!

Zo staan de woonkamer en keuken in rechtstreeks contact met de tuin, wat de bewoners een heerlijk gevoel van ruimte en rust zal brengen. De woonkamer werd ontworpen zodat men met de inrichting en meubels nog alle kanten uit kan. De indeling van de woning is helder en uiterst efficiënt en op verschillende plekken werden handige inbouwkasten voorzien. Een rechte steektrap leidt naar de eerste verdieping, waar het dakterras blikvanger is.

Met 2 grote master bedrooms, 2 kinderkamers, 2 moderne badkamers en een garage biedt deze woning een oase van ruimte.

De klant wilde zoveel mogelijk wanden van de bestaande toestand bewaren. De interne transformatie is in grondplan dan ook niet heel ingrijpend, maar echter wel in de detaillering en technieken.

Voor de gevel zal worden gekozen voor een blauwe stenen plint. Overal rondom het gebouw komt deze plint voor of bevindt zich een blauwe steen terras of buitentrap. Door dit overal in door te laten lopen, wordt het gebouw meer 1 geheel. De overige delen worden voorzien van pleisterwerk op isolatie, in een gebroken witte kleur. Het buitenschrijnwerk zal hiermee contrasteren met zijn antraciete kleurstelling.

Deze ruime villa krijgt een zeer grondige renovatie met gebruik van de modernste technieken op vlak van energie, domotica en beveiliging.

De kleine ramen uit de bestaande toestand zullen worden vervangen door een bredere en hogere ramen in driedubbelglas. Dit moet het huis dat door zijn overstekende dak en vele begroeiing in de tuin vrij donker is, een stuk lichter maken.

Het isoleren van een rieten dak vraagt om een andere aanpak dan gewoonlijk. De zolder op de 2e verdieping zal in de nieuwe toestand vallen buiten het verwarmde volume. Dit wordt bereikt om door diens vloer te isoleren. Alle binnen beplatingen van het dak zullen verder van brandwerende aard zijn.

Wat betreft technieken wordt gekozen voor ventilatiesysteem D en verwarming via vloerverwarmingssystemen op basis van een lucht/water- warmtepomp. Voor de elektronica zal voor het gehele gebouw domotica worden voorzien. De beveiliging van het pand heeft in ontwerp en uitvoering een belangrijk aspect gevormd.