Renovatie


Renovatie rijwoning in Wilsele

Client
Particulier
Architect
H-Architects
Year
2017
Status
Bouwaanvraag ingediend
Size
84 m²

Een particulier wilde een kleine rijwoning renoveren, met het doel deze te verhuren. Daarom was het de bedoeling dat de investering ruim wordt terugverdiend doordat de waarde van het gebouw zal toenemen. Dit vroeg om een drastische herindeling van het pand.

In samenspraak met de klant is besloten om een ruime entree te voorzien, waar tegelijkertijd de fietsen geplaatst kunnen worden en de technieken worden ondergebracht. Vanuit deze ruimte zal ook het toilet worden voorzien. Als architect besloten we om hiernaast een keuken te voorzien, met een zicht op de straat.

Hierdoor werd het mogelijk om de zithoek wat mer beschut te houden: er is geen inkijk meer vanaf de straat. De interne bewegingslijnen geven nergens frictie met de indeling van meubilair. Als voorbeeld kan men kijken naar de lijn tussen de keuken en de tuin.

We kozen voor een drastische herindeling van deze kleine rijwoning zodat de stijging in verhuurwaarde na renovatie de investering snel zal laten terugverdienen.

Om een efficiënte indeling van de eerste verdieping te verkrijgen was het noodzakelijk om voor een draaitrap te kiezen. Zo blijft er op de verdieping genoeg ruimte over voor een ruime hoofdslaapkamer, een kinderkamer, een berghok en een badkamer met ligbad.

De bestaande zijgevel, eigenlijk op te vatten als een wachtgevel, zal in de spouw voorzien worden van gespoten PUR-isolatie. Ditzelfde gebeurd met de voorgevel. De achtergevels worden vanuit kostenbesparing voorzien van pleisterwerk op isolatie.

Door dit alles, hebben we binnen het bestaande volume een transformatie weten te bereiken van een studio-achtige woning naar een volwaardige rijwoning.