Nieuwbouw rijwoning met beschermd dorpsgezicht

Client
Particulier
Architect
H-Architects
Year
2020
Status
In uitvoering
Size
170 m²

Deze rijwoning was op veel vlakken een architecturale uitdaging, dus een leuke klus voor onze vastberaden architecten.

Onze particuliere klanten hadden een oud gebouw in bezit, in een rij tussen 2 andere oudere gebouwen. Om hun nieuwbouw woning te realiseren, moest het oude pand eerst gecontroleerd gesloopt worden zodat de stabiliteit van de aanpalende gebouwen niet in het gedrang kwam.

H-Architects tekende de nieuwe woning uit. Doordat de straat zeer steil afloopt en beide buren op een verschillend niveau gebouwd zijn, konden ook wij spelen met niveau's om een optimaal resultaat te bereiken.

Voor het huis loopt een erfdienstbaarheid van de buren. Dat wil zeggen dat deze grond niet van de bouwheer is. Daardoor konden we geen garage maken. Wel voorzagen we een ruime kelder op het onderste niveau, met een muur die indien nodig gemakkelijk weggehaald kan worden. Wanneer de erfdienstbaarheid zou wegvallen, kan er dus zeer snel toch een garage gecreëerd worden.

Verder werd dit pand een gezellige gezinswoning met een keuken en leefruimte met zicht op de grote tuin en omliggende velden, en op de verdieping 3 slaapkamers en een badkamer.

Qua uitzicht langs de buitenkant werd een uitzicht geïnspireerd op een hoeve behouden. Dit was een vereiste van de gemeente, om het dorpsgezicht te bewaken. Daarom tekende we als architect een sobere maar toch moderne gevel, uitgevoerd in prachtige baksteen. Het interieur werd modern uitgevoerd.

Het oorspronkelijke gebouw (gesloopt)

De nieuwe woning in aanbouw

Tekening van de nieuwe voorgevel

Tekening van de nieuwe achtergevel