Nieuwbouw


Gebouw met 8 appartementen

Client
Bouwpromotor
Architect
H-Architects
Year
2017-2018
Status
Afgewerkt
Size
1.140m²

In het kort

Voor een bouwpromotor werd op het terrein van een voormalig restaurantje een appartementsgebouw in een moderne stijl ontwikkeld. Het gebouw omvat 7 lichtrijke appartementen, 1 studio en een parkeerkelder.

Om het project te realiseren, dient eerst een bestaand restaurant dat al geruime tijd leegstaat te worden afgebroken. Dit kleine, achterin gelegen gebouw stond tussen 2 hogere appartementsgebouwen. Het architectenteam van H-Architects informeerde zich grondig over de mogelijkheden tot het bouwen van een nieuwbouw appartementsgebouw hiertussen en gaf positief advies aan de bouwpromotor omtrent de aankoop van de grond.

Op deze projectgrond wordt en modern gebouw gerealiseerd met 7 appartementen, 1 studio en een parkeerkelder met autolift.
Op het gelijkvloers bevinden zich de studio en één doorzon-appartement, beiden met een mooie tuin. Vanaf de eerste tot de derde verdieping hebben alle bouwlagen hetzelfde grondplan, met een doorzon-appartement aan de linker- en rechterzijde. Door met identieke verdiepingen te werken, worden er kosten uitgespaard terwijl het geheel toch goed overdacht en praktisch ontworpen is. Alle deze appartementen hebben een eigen terras.

De balustrades van geperforeerde metaalplaat geven het gebouw een eigenzinnige look en bieden privacy aan de terrassen.

Deze appartementen omvatten elk een master bedroom en een extra kleinere kamer om bijvoorbeeld te gebruiken als extra slaapkamer of als bureau. De leefruimte en het terras bevinden zich aan de levendige en zonnige straatzijde, de slaapvertrekken liggen aan de rustige achterzijde van het gebouw. De appartementen zijn niet groot in oppervlakte maar bieden zeer veel wooncomfort door een slimme opzet en indeling. Er werd nagedacht over elke vierkante meter, en ook met indeelbaarheid van meubilair hielden we rekening.

De kelderverdieping met autolift krijgt 7 private parkeerplaatsen en kelders en een collectieve afvalberging. De fietsenstalling wordt voorzien op het gelijkvloers. Door aan de kelder een lichte helling te geven wordt een wortelzone gecreëerd voor de bovenliggende tuin. Aan de zijde van het gebouw wordt een terras voorzien.

Voor de gevel wordt gekozen voor een afwisseling van witgrijze gevelsteen, zichtbeton en metaal. Dit zijn allemaal onderhoudsarme en tijdloze materialen, een slimme keuze dus! De gekozen kleurstellingen vormen een neutrale basis die past bij de omgeving en toch erg modern oogt. De balustrades van de terrassen worden uitgevoerd in een geperforeerde metaalplaat met ronde gaatjes: een leuke eyecatcher. Dit geeft het gebouw een eigenzinnig uiterlijk en de terrassen enige privacy, zonder dat het gevelbeeld te zwaar wordt. Overbodige details zijn net als op de grondplannen in de gevel vermeden: elk element heeft zijn functionele basis. Door het gebouw in alle opzichten tot zijn absolute kern te behouden, is een sobere en tijdloze esthetiek behaalt.

De afgewerkte toestand

Omdat het project doorverkocht werd door de klant, is de afwerking niet meer volledig gebeurd zoals het initieel getekend werd. Niettemin werd het een aangenaam gebouw om in te wonen én een interessant project voor de professionele klant.