Renovatie


Handelspand in Wilrijk krijgt een upgrade

Client
Bouwpromotor
Architect
H-Architects
Year
2017
Status
Bouwaanvraag ingediend
Size
560 m²

In het kort

Een handelspand bestaande uit een winkel en 1 duplexappartement werd opnieuw ingedeeld zodat er 3 appartementen gecreëerd worden. Een enorme meerwaarde voor de bouwpromotor van dit pand.

Dit ontwerp is in nauwe samenwerking gemaakt met een bouwpromotor.

De eerste uitdaging bij dit project was het overtuigen van de gemeente; zij dienden immers een toelating te voorzien die de opsplitsing van de duplexwoning naar twee appartementen mogelijk maakt.

Onze uitgebreide argumentering – o.a. over de investeringskosten versus opbrengsten, ook gezien de locatie van het pand, trok de gemeente uiteindelijk over de streep.

Bij een dergelijk klein appartementsgebouw op een hoekperceel is het niet verplicht om buitenruimten te voorzien. We kozen om deze toch toe te voegen aan het complex om enerzijds de kwaliteit en waarde van de appartementen te versterken en anderzijds tegemoet te komen aan de eisen van de gemeente. Dit werd zo goed onthaald dat zelfs een 3e appartement op een bij te bouwen verdieping op het dak mogelijk werd. Een mooi voorbeeld van hoe we bij H-Architects alles in het werk zetten om het maximum te halen uit uw woonproject, zowel voor particulieren als voor bouwpromotors/bouwprofessionelen.

Dankzij uitgebreide besprekingen met de gemeente en een slimme indeling werd dit handelspand met winkel + duplex omgevormd naar een modern pand met winkel + 3 appartementen met 1 à 2 slaapkamers.

In de basis bezitten de appartementen één slaapkamer. Ze zijn echter zo ontworpen dat er op een ideale positie heel gemakkelijk een nieuwe lichte tussenwand (niet draagconstructief en niet-vergunningsplichtig) kan worden geplaatst, waarmee een 2e slaapkamer van 9 m2 wordt mogelijk gemaakt, zonder de woonkamer te klein te maken.

De bestaande gevel wordt in uiterlijk volledig behouden. Mogelijk zal de luchtspouw in de toekomst worden ingespoten met PUR. Alle ramen worden vervangen. De nieuwe zijgevel wordt voorzien van witte rechthoekige gevelleien.

Een jarenlang verwaarloosd hoekpand krijgt hiermee een functionele en moderne invulling en een grote meerwaarde voor de eigenaar én de toekomstige bewoners.

Op die afbeeldingen hieronder zie je steeds de huidige en nieuwe toestand naast elkaar afgebeeld, van respectievelijk de gevel, eerste verdieping, tweede verdieping en bij te bouwen dakverdieping.