Heb ik een bouwvergunning en/of een architect nodig?
Voor de meeste grotere (ver)bouwwerken aan je woning is het nodig om eerst een omgevingsvergunning – de zogenaamde ‘bouwvergunning’ aan te vragen. Meestal is de medewerking van een architect hierbij verplicht. De architect zorgt dan voor de opmaak van de plannen, de aanvraag van de vergunning en de opvolging van de werken. Maar er zijn ook heel wat kleinere werken die je mag uitvoeren zonder dat de medewerking van een architect verplicht is. Tip: H-Architects geeft je gratis advies (zie onderaan)!
Voorbeelden van werken waarvoor je geen architect hoeft aan te stellen als je project beantwoordt aan bepaalde voorwaarden:
- Gyprocwerken
- Vrijstaande garage bouwen
- Zonnepanelen plaatsen
- Isoleren van je vloer
- Veranda bouwen (onder voorwaarden)
- Zwembad installeren
- Kamer in twee splitsen
- Ramen groter maken (onder voorwaarden)
- Carport in de tuin zetten
- En nog veel meer
Mag ik mijn bouwproject uitvoeren zonder een architect aan te stellen?
Er zijn dus bepaalde werken die je mag uitvoeren zonder medewerking van een architect. Maar dat wil niet zeggen dat je geen toelating moet vragen bij de gemeente. Deze toelating heet dan – afhankelijk van de aard van de werken – een ‘melding zonder architect’ of een ‘vergunning zonder architect’.
Hoe weet ik of mijn project in aanmerking komt voor een melding of vergunning zonder architect?
De precieze regelgeving is in veel gevallen verschillend per gemeente. Bovendien moetje niet alleen rekening houden met de regels omtrent de werken die jij wil uitvoeren, maar ook beantwoorden aan de overkoepelende regels. Bijvoorbeeld: je wil graag een gyprocwand plaatsen. Dit kan mits een melding zonder architect. Dat wil echter niet zeggen dat je zomaar aan de slag mag gaan. Je moet immers ook rekening houden met de wetgeving die bepaalt hoe veel licht er in elke kamer moet binnenvallen, de minimale grootte en hoogte van de kamer en de functie ervan. Door een wand te plaatsen, zou je ongemerkt die regel kunnen overtreden. Dat kan er voor zorgen dat de bouwpolitie je werken stillegt. Maar ook wanneer je in de toekomst een andere vergunning zou aanvragen of je woning verkopen of verhuren, zal dit problemen opleveren.
Hoe vraag ik een melding of vergunning zonder architect aan?
Om een aanvraag te doen in het omgevingsloket is er wel wat kennis nodig. Bovendien moeten er correcte plannen getekend worden. Hiervoor kan er een beroep gedaan worden op een tekenaar of op een gespecialiseerde dienst. Hiernaar kunnen we u steeds doorverwijzen.
Twijfelt je of je een vergunning nodig hebt? Wij geven gratis advies!
Bij H-Architects kan je terecht voor een vrijblijvend gesprek omtrent je project. Wij adviseren of er een vergunning met architect of een melding of vergunning zonder architect nodig is. Dankzij onze uitgebreide kennis van zaken houden we meteen ook rekening met alle wetgevingen die van toepassing zijn, zodat u nooit voor onaangename verrassingen komt te staan, nu of in de toekomst.
Ons advies is in vele gevallen betrouwbaarder dan het advies van de gemeente, al is overleg altijd aangeraden. Bij de gemeente zal je je vragen niet altijd aan een architect kunnen stellen. Daarom wordt er niet altijd rekening gehouden met de overkoepelende wetgeving. Bovendien wordt er niet naar de plannen van de woning gekeken. Doordat er soms een foute of onvolledige vraag aan de verkeerde persoon gesteld wordt, zien we in de praktijk vaak dat mensen foutief geïnformeerd werden. H-Architects is een bureau met een zeer uitgebreide ervaring in dit soort zaken. We weten precies welke vragen we moeten stellen en blijven doorvragen, zodat we goed geïnformeerd duidelijk en correct advies geven. Daarom is het ook belangrijk dat u vooraf ons zo veel mogelijk informatie opstuurt.
Vraag je gratis advies nu aan
Stuur een e-mail naar advies@h-architects.be, wij sturen u een link waarmee u een videogesprek van 30 minuten kan inplannen op een moment dat voor u past. Wij ontvangen op voorhand graag foto’s of plannen van je project via e-mail, en een omschrijving van wat u graag wil doen. Zo kunnen we het gesprek goed voorbereiden.